Tänk på att du börjar i tid för det tar fem dagar att göra surdegen men när du har gjort den en gång räcker den till ca 10 bakningar och nästa gång bakar du lätt brödet på en gång från dag 5.
Surdeg
Dag 1
- 1 dl vatten, ca 40*C
- 1 dl grovt rågmjöl
Blanda vatten och mjöl i en rostfri bunke, ca 3-4 liter.
Täck bunken med en handduk eller plastfolie, låt den stå i rumstemperatur i 3 dygn.
Rör om varje dag.
Dag 4
Dag 4
- 1 liter vatten, ca 40*C
- 1 liter grovt rågmjöl
Rör ihop allt till en lös deg.
Låt stå i ett dygn.
Dag 5
Dela upp degen i nio påsar, ca 1, 5 dl i varje.
Spara det sista, ca 1,5 dl till brödet du ska baka nu.
Brödet
Dag 5
Dela upp degen i nio påsar, ca 1, 5 dl i varje.
Spara det sista, ca 1,5 dl till brödet du ska baka nu.
Brödet
- 1/2 -1 pkt färsk jäst
- 10 dl ljummet vatten
- 3 dl filmjölk
- 1,5 dl surdeg
- 1 msk rumsvarmt smör
- 1 msk rapsolja
- 1 msk salt
- ca 2 msk brödkrydda, alt. 1 msk fänkål, 1 msk anis + ev. kummin
- ca 1/2 dl solrosfrön
- ca 1/2 dl krossade linfrön
- 7 dl grovt rågmjöl
- ca 12 dl rågsikt
- 1 ägg till pensling
Smula jästen i en bunke. Lös upp jästen med hjälp av degvätskan.
Tillsätt surdeg, salt, smör, olja och kryddor.
Rör nu i grovt rågmjöl följt av solros- och linfrön.
Knåda in rågsikten tills du har en jämn deg som inte kladdar för mycket. Det kan behövas lite mer eller mindre mjöl.
Låt jäsa i övertäckt i ca 60 minuter
Knåda degen och dela upp den i fyra degklumpar. Smörj en långpanna och placera limporna i varsitt hörn.
Låt dem jäsa i ca 40 minuter. Sätt ugnen på 200*C
Pensla bröden och strö över lite solrosfrön eller müsli.
Grädda dem i nedre ugnen i ca 45 minuter.
Låt dem svalna på galler.
Tips: Önskas lite sötare bröd kan man tillsätta 1 msk sirap eller honung efter man tillsatt surdegen.
NammiNammie!
1 kommentar:
Wow, gott det ser ut!
Skicka en kommentar