onsdag 14 mars 2012

Bistånd

Angående biståndsdebatten på SVT i morse kan jag säga att jag tror att mycket fortfarande behöver göras och att vi kan hjälpa till i utvecklingsarbetet men att detta måste göras på rätt sätt. Visst, det är svårt att veta vad som är rätt men min första tanke är utbildning och sjukvård. Lär människor hur man odlar olika grödor samtidigt, vaccinera barn och vuxna, borra brunnar, och ge kvinnor hjälp med säkra aborter och förlossning. UNICEF skriver så här:

     
Varje dag dör 21 000 barn under fem år. 40 procent dör redan under sin första månad i livet. De flesta dör av sjukdomar som går att förebygga, som mässling, polio, lunginflammation, diarré och malaria. Undernäring och brist på rent vatten och sanitet bidrar till mer än hälften av dödsfallen. Vi kämpar för att stoppa den här tragedin och se till att alla barn får kärleksfull omsorg, rent vatten, bra hygien, näringsriktig mat och hälsovård så att de får möjlighet att överleva, växa upp och utveckla sina fysiska och psykiska färdigheter.

De allra första åren i livet är helt avgörande för ett barns framtid – och för byns, stadens, landets och hela världens framtid. Från födseln och fram till tre års ålder pågår den viktigaste fasen i hjärnans utveckling. Den som under den här tiden får kärleksfull omsorg, rent vatten, bra hygien, näringsriktig mat och hälsovård har större chans att överleva, växa upp och utveckla sina fysiska och psykiska färdigheter. En bra start i livet lägger grunden för barnets framgångar i skolan och för livslång hälsa och välbefinnande. Därför är en investering i de här tidiga åren den bästa garantin för att uppnå en hållbar ekonomi och samhällsutveckling. Ändå saknar alldeles för många barn i världen denna grundtrygghet – främst på grund av fattigdom och okunskap.


De flesta barn som dör innan de fyllt fem år dör av sjukdomar som går att förebygga, som mässling, polio, lunginflammation, diarré och malaria. Undernäring och brist på rent vatten och sanitet bidrar till mer än hälften av dödsfallen. Många barn dör på grund av hiv och aids, eller krig och konflikter. Samtidigt dör varje år en halv miljon kvinnor i samband med sin graviditet, de flesta under förlossningen eller under de närmsta dagarna efter förlossningen.


Under 2010 dog nära 7,6 miljoner barn innan de hann fylla fem år. Det betyder att 21 000 barn under fem år dör varje dag. 40 procent dör redan under sin första månad i livet och 70 procent under sitt första levnadsår. Den här tragedin brukar benämnas "den tysta katastrofen" eftersom den sällan uppmärksammas annat än som statistik i rapporter.


Den högsta barnadödligheten har länderna i Afrika söder om Sahara där ett av åtta barn dör innan de fyller fem. Barnadödligheten är där nästan 20 gånger högre än i den rikare delen av världen där genomsnittet ligger på ett av 167 barn. Exempel: Ett barn som föds i Angola löper 73 gånger högre risk att dö under sina första fem år jämfört med ett barn som föds i Sverige. Sydasien har den näst högsta andelen – där dör ett av 14 barn innan de fyller fem. Barnadödligheten är i stor utsträckning koncentrerad till några få länder. Omkring hälften av alla dödsfall inträffade i fem länder: Indien, Nigeria  Demokratiska republiken Kongo, Pakistan och Kina.


Näringsbrist är det enskilt största hotet mot barns överlevnad och utveckling. Undernäring bidrar nämligen till nära hälften av dödsfallen bland världens barn. I motsats till nyhetsbilderna av svältande barn är undernäring i regel osynlig. Tre fjärdedelar av de barn som riskerar att dö i näringsbrist lider av mildare former av undernäring och visar därför inga yttre tecken på svält. De livshotande skadorna drabbar insidan av kroppen, framför allt hjärnan.


Idag lever runt 884 miljoner människor utan tillgång till rent vatten och alldeles för liten kunskap om hygien. Det är barnen som drabbas värst när vatten och hygien tryter. Varje dag dör 5000 barn på grund av smutsigt vatten och dålig sanitet. De flesta av de sjukdomar som härjar i utvecklingsländerna har samband med vatten. Av förorenat vatten kan man till exempel få diarréer, kolera, tyfus, dysenteri, gulsot, hudsjukdomar, ögonsjukdomar, inälvsmaskar och parasiter.

1,7 miljoner barn dör av luftvägsinfektioner, framförallt lunginflammation, varje år. Malaria, ensamt eller i kombination med andra sjukdomar, tar livet av ytterligare 700 000 barn per år.
Många barn dör av sjukdomar som hade kunnat förebyggas med rätt vaccin – till exempel mässling, kikhosta, stelkramp, polio, tuberkulos och difteri.

Ett barns liv börjar redan innan födseln. Näringsbrist och dålig hälsa hos modern kan leda till för låg födelsevikt hos barnet, vilket innebär större risk för utvecklingsstörning, näringsproblem och död.

Om mamman är sjuk ökar också risken för att hon själv kan skadas eller dö på grund av komplikationer under graviditeten eller vid förlossningen. Flera hundra tusen kvinnor dör varje år av dessa orsaker. 99 procent av dem lever i utvecklingsländer.

I industriländerna är risken för en kvinna att dö på grund av graviditet eller förlossning i genomsnitt 1 på 8 000. I Niger är risken 1 på 7, vilket är högst i världen, i Afghanistan och Sierra Leone är risken 1 på 8. För utvecklingsländerna i genomsnitt ligger siffran på 1 på 76.


300 miljoner kvinnor (eller en fjärdedel av kvinnorna i utvecklingsländerna) lider av allvarliga skador, infektioner eller handikapp som de drabbats av under graviditet och förlossning. Orsaken till utvecklingsländernas höga mödradödlighet är dock inte bara dålig hälsovård, utan också fattigdom, analfabetism och könsdiskriminering.


Att inte uteslutande amma sitt barn under de första sex månaderna och istället ge barnet bröstmjölksersättning kan vara både dyrt och farligt. Bröstmjölksersättning som substitut till amning är särskilt farligt i områden där risken för infektioner är stor eller där det är svårt att få tag på rent vatten. Studier visar att ett barn som är uppfött på bröstmjölksersättning löper en 25 gånger större risk att dö av diarré och en fyra gånger större risk att dö av lunginflammation. Av alla barn i utvecklingsländerna är det endast 37 procent som uteslutande ammas under sina första sex månader i livet.


Att se till att alla barn får en bra start i livet är grundläggande för hela UNICEFs verksamhet. Vi har valt att ta ett helhetsgrepp på de problem som påverkar de allra känsligaste och mest livsavgörande åren i ett barns liv. Vi ser alltid till hela barnet och alla dess behov. Därför arbetar vi för att förbättra tillgången till näring, hälsa, rent vatten och hygien, omvårdnad och trygghet – främst för barnen, men också för deras mammor och byar. Att se till att barn och kvinnor får rätt näring och grundläggande sjukvård genom hela livet, även under graviditet och förlossning är fokus för vår helhetssyn. En anledning till detta är att friska kvinnor i regel föder friska barn. Arbetet inom alla dessa områden måste integreras för att vi ska nå bästa möjliga resultat. Därför arbetar vi alltid i nära samarbete med regeringar, lokala politiker och andra organisationer.


Medan orsakerna till att så många små barn dör kan vara komplicerade, är lösningarna på problemen ibland både enkla och billiga. Med hjälp av rent vatten, näringstillskott, god hygien och barn- och mödrahälsovård skulle många barn kunna räddas till livet. Det handlar också mycket om att sprida rätt information.


Enkel behandling mot diarré: Många föräldrar vet inte hur de ska rädda sitt sjuka barn. Enbart vatten hjälper inte det barn som på grund av diarré hotas av uttorkning – kroppen kan inte behålla vätskan. Men vatten som blandats med rätt proportioner socker och salt kan kroppen ta till sig. Inom några timmar kan den lösningen rädda ett döende barn tillbaka till livet. Genom att lära föräldrar den enkla behandlingen med vätskeersättning, kan man rädda miljoner barn från att dö.


Alla kvinnor bör amma: Bröstmjölk är den viktigaste näringskällan för riktigt små barn. En sådan enkel åtgärd som att få mammor att uteslutande amma och inte använda bröstmjölksersättning, skulle rädda upp till 1, 3 miljoner barn från att dö av undernäring varje år. Att amma hjälper även modern att fortare återhämta sig efter förlossningen. 


Vitamin A: Att ge barn tillskott av A-vitamin skulle minska barnadödligheten med 23 procent i områden där barndödligheten är stor och dessutom minska risken för att barnen blir blinda.


Bättre hygien: Rent vatten och sterila instrument vid förlossningar samt vaccinationer skulle rädda ytterligare 3, 5 miljoner barn årligen.


Födelseregistrering: Hälften av alla barn som föds i utvecklingsländerna registreras inte vid födseln och kan därmed inte kräva sin rätt till hälsovård och utbildning. Att födelseregistreringen fungerar överallt i världen är oerhört viktigt för att alla barn ska få tillgång till sina grundläggande rättigheter.


Vad gör UNICEF?

Vi arbetar främst förebyggande med att ge stöd och kunskap till samhällen och familjer.

Vi bidrar med ekonomiska resurser för att utveckla mödra- och barnhälsovården i utvecklingsländerna, samt för att barnen ska få närings- och kosttillskott. Vårt mål är att minska antalet barn som lider av undernäring med hälften.


En viktig uppgift är att informera föräldrar om vikten av födelseregistrering för att ge barnet rätt till en identitet och tillgång till sociala tjänster som t ex sjukvård. Vi hjälper till med viktkontroller och ger information till mödrarna om vikten av att regelbundet låta väga sina barn. Vi ser också till att ge små barn vitamin A-tillskott för att förhindra blindhet.


Vi stöjer även olika amningsprojekt runt om i världen, där nyblivna mammor får lära sig betydelsen av att amma sina nyfödda barn under deras första levnadsmånader.


Vi arbetar i ett 90-tal länder med projekt som rör vatten och hygien. Vår målsättning är att alla barn i framtiden ska ha tillgång till rent vatten och fungerande sanitära anläggningar. Konkret innebär det att UNICEF hjälper till att borra brunnar, installera pumpar och toaletter och utveckla billiga metoder för vatteninsamling och vattenrening. Vi utbildar också hälsopersonal och sprider information om hygien och vattenhantering.


Vi producerar och distribuerar påsar med vätskeersättning till över 60 utvecklingsländer. En påse vätskeersättning kostar mindre än en krona och kan rädda livet på ett barn som riskerar att dö av uttorkning.


Vi har, sedan mitten av 1980-talet, framgångsrikt drivit vaccinationskampanjer tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO), regeringar och enskilda organisationer. Målet är att alla barn i framtiden ska ha ett fullgott skydd mot de sex vanligaste dödliga barnsjukdomarna: difteri, mässling, kikhosta, polio, stelkramp och tuberkulos.


SÅ HÄR SÄGER BARNKONVENTIONEN:

2    Alla barn har samma rättigheter och lika värde. Ingen får diskrimineras.

6    Alla barn har rätt att överleva och utvecklas.
24  Varje barn har rätt att åtnjuta bästa uppnåeliga hälsa och rätt till sjukvård.
      Traditionella sedvänjor som är skadliga för barns hälsa ska avskaffas.



    Personligen måste jag säga att jag tror på UNICEF:s koncept och tycker att fler borde stödja UNICEF i deras arbete för barns rättigheter och framtiden för många generationer fram över, gärna genom att bli världsförälder. Det är trots allt de barn som växer upp nu som ska driva utvecklingen vidare och det lilla vi hinner göra under vår livstid är en bra början för att barn och vuxna ska få leva i ett allt mer jämställt och drägligt liv fram över.


Ytterligare ett sätt att bedriva bistånd på är, som sagt, att satsa på utbildning - inte endast utbildning för barn utan även för vuxna. I vårt FN-förbund, Göteborg, driver vi ett projekt i Nyatoto (Kenya). Projektets syftet är att öka kunskapen bland de mest utsatta och fattigaste i hållbart-, ekologiskt- och effektvit jordbruk, vattenhantering, demokrati, mänskliga rättigheter och HIV/AIDS. Detta görs genom att lokalbefolkningen får gå på kurser, kurserna hålls av människor i området med denna expertis. Läs mer här.


Efter gårdagens Korrespondenterna, som tydligt visade olika former av barnslaveri som pågår på vår jord, så gjordes det än en gång tydligt att det finns fruktansvärt många människor i världen som gör allt för att själva få det lite bättre på andras bekostnad. Att bara skicka pengar är inte en säker utväg med tanke på korruption och bristande kunskap och engagemang. Vi måste även lära oss från kolonialismens misstag och våra egna misstag. Vår värld har förändrats och vi måste agera utefter hur världen ser ut idag. För en bättre framtid.



UNICEF/Giacomo Pirozzi 

Find the seed at the bottom of your heart and bring forth a flower.

- Shigenori Kameoka




Inga kommentarer: