torsdag 29 mars 2012

Rollercoaster

Ja, denna vecka har varit väldigt mycket uppochned, gått från uttråkad till stressad, uttråkad och stressad igen. Inte bra för humör och känsla. Haft noll rutin vilket också förstör. Orsak: Kursstart.

"Seminarium 2" har dragits igång. Jag ska titta på Jordaniens ekonomiska system och transponera upp dett till ett globalt system som sedan ska analyseras. Intressant men svårt då det är lite knepigt att få fram den faktan jag vill använda mig av. Jag vet inte om jag är helt nöjd med mitt val av land men jag tänkte att det skulle bli intressant att se resultatet samt fördjupa mig lite i landets struktur. Jag känner mig lite besviken på landet just nu...


Igår var jag på en mycket intressant föreläsning med utrikespolitiska föreningen: Nordkorea: människorna, makten, kulturen. Jag var väldigt trött på eftermiddagen och blev lite besviken på att hearti inte kunde följa med. Kändes inte kul att gå dit ensam och jag var riktigt nära på attbaragå förbi och istället ta "dagens promenad"... Men när jag kom till porten så var jag så besviken på mig själv för mitt beteende att jag klev in i alla fall. Det visade sig att några från min klass var där i alla fall och vi fick till och med baguette till förläsningen. Detär så kul att det är så många engagerade pensionärer som går på föreläsningar som dessa som UF och FN-förbundet anordnar. Jag är riktigt glad att jag gick dit, både för det sociala och det informativa. 
Nordkorea är ju ett av de hårdast kontrollerade länderna i världen, vad som pågår i landet är väldigt svårt att veta och det råder mycket spekulation i det man hör om landet. Efter Kim Jong Ils död har ett maktvakuum uppstått och världen väntar med spänning på vad som blir nästa steg. Det politiska läget diskuteras ofta i svenska medier men få pratar om människorna och kulturen. Hur lever människorna i Nordkorea? Vad lyssnar de på för musik och vad är deras åsikter om det politiska läget? Föreläsningen bjöd på en helkväll där svenskar som sett Nordkorea bakom kulisserna delade med sig av sina erfarenheter och vad som får dem att dras till detta mysteriösa land. Föreläsarna var Sven-Erik Johansson, Fredrik Ekman och Magnus Bärtås. Sven-Erik är Lantbrukare och en av de svenskar som tillbringat mest tid i Nordkorea. Sedan 1999 har han arbetat som lantbruksutvecklare i landet som han har besökt över 50 gånger. Han gav oss en bild från insidan av Nordkorea och delade med sig av erfarenheter från sina många möten med nordkoreaner. Han försökte även slå hål på myten om Nordkorea som ett fullständigt eländigt land då människorna i Nordkorea har en särskild plats i Sven-Eriks hjärta.Fredrik Ekman och Magnus Bärtås berättade om skådespelerskan Madame Choi som en gång hade en lång karriär i Sydkorea och kidnappades av Kim Jong Ils agenter vilka förde henne till Nordkorea 1978. Snart lurade de också hennes ex-make i samma fälla och de utsågs till kung och drottning över den nordkoreanska filmindustrin. En monsterfilm inspirerad av Godzilla var deras sista verk innan de lyckades fly 1986. Efter att ha mött den 79-åriga Madame Choi reste de till Nordkorea där de hamnade i en märklig gruppresa genom landet vilken rörde sig i mellan monument och kulisser. De mötte ett isolerat land där makten invaderat människornas sinnen och hjärtan. 2011 utkom Ekman och Bärtås bok "Alla monster måste dö" som blev en läsarsuccé. För oss berättade dem om denna resa och deras ständiga känsla av att inte veta vad som var verkligt och vad som var skådespel. Både Sven-Erik, Fredrik och Magnus pratade om detta och jag tycker att det är helt sjukt hur ett land kan fungera så. Läskigt rent ut sagt. Människorna lever som i en sekt och det känns som att de inte vet något annat. Bland åhörarna fanns ett gäng från nordkoreanska föreningen vilka motsatte sig en del. Detta var mycket intressant och visade åter igen på landets skådespels-tendenser. Det var även intressant hur Fredrik och Magnus analyserade Kim Jong Ils filmintresse och hans motiv till att skapa en "Godzilla-film" samma period som landet startade med sitt kärnvapensprogram...

Efter föreläsningen följde jag med S och C till Bion men det blev inte film för mig denna gång mendet var mycket trevligt. Jag gick hem och åt lite middag och mötte sedan hearti och två av hans vänner vilka hade hade hittat plats på Star Bowlings övervåning där de kunde titta på Milan-Barca matchen. När matchen var över så spelade vi lite då det var en spelhall, en rolig sådan, kan även kallas vuxendagis, jag red på tjuren, klart jag van över hearti också...haha


Idag har jag reaserarchat lite inför mitt arbete och gått en promenad, hämtat ett katträd till systerysters kisse som kommer imorgon och handlat lite. Jag ska göra supergod överraskningsmiddag till Hearti.


Har inte hört något efter intervjun än...







Never doubt that you can change history. You already have.
- Marge Piercy

måndag 26 mars 2012

Tårta på tårta

Ja, idag har inget blivit som planerat. Fick läsa Bruntlandrapporten hela morgonen, vilket i och för sig var ganska intressant men jag hade hellre tagit min planerade träning. Nu blev det inte så och jag var riktigt trött redan när jag gick ner till introduktionen och seminariet vi hade idag.Kändes konstigt med seminarie på första dagen och allt känns lite rörigt just nu men det blir nog bra.

Var trött när jag kom hem också klockan närmade sig fem och jag hade inte lust att göra någon ting. Hearti åkte till Kungsbacka för att titta på en van de ska köpa ihop. Jag gick ner till stan och köpte ett enteckningsblock och lite nya pennor sen köpte jag våffelmix och jordgubbar för det blev aldrig våfflor igår...

Det var jättefint väder igår, vi åt ju brunchmed pannkakor istället för våfflor, och sedan blev det en sväng till butiken där vi köpte blomjord så nu har vi sått lite växter och örter. K. kom och vi gick ner till plikta för att kolla efter Masse. Köpte lite fika på Oliven, blev årets sista semla - i stället för våffla, igen.

Men som sagt: idag blev det Svampbob-våfflor, vi har inget våffeljärn så vi experimenterade lite... Sen kom fastighetsansvarige i föreningen och berättade att det kommer en snickare imorgon bitti klockan sju. Hon gav mig även numret till en elektriker de har så äntligen kan vi kanske få el i taklampan och en fläkt i badrumet!!!






Sooner or later we all discover that the important moments in life are not the advertised ones, not the birthdays, the graduations, the weddings, not the great goals achieved. The real milestones are less prepossessing. They come to the door of memory unannounced, stray dogs that amble in, sniff around a bit and almost never leave. Our lives are measured by those.
- Susan B. Anthony

söndag 25 mars 2012

Galet med 90-talet

Ingen sol och värme igår men det blev i alla fall picknick på mattan i vardagsrummet. Picknick övergick till 90-tals-inspirerat kalas och sen 25-års/inflyttningsfest hos F. Vi åkte hem relativt tidigt köpte lite hamburgare och falaffelrulle och satte igång en film, Grown Ups, som var rolig men jag slocknade ganska hårt under filmens gång. Skönt. Vaknade ganska lagom till slutet och kände inte att jag missat något särskilt. 90-tals-kalaset var lätt bäst och vi måste göra om det lite mer planerat nån gång snart tycker jag!

Imorse blev det lite städning och en dusch, solen sken igen och vi gick ner till TinTin Caféet där de har brunch. Jag brukar gå förbi där när jag går till föreläsningar och då har de frukostbuffé som jag länge velat prova. Brunchbuffén var god, det fanns olika sorters bröd, pålägg, grönsaker, marmelad, pannkakor med sylt och grädde, fil, yoghurt, rigrynsgröt, pastagratäng, scrambled eggs, ägg, falukorv, köttbullar och bacon. Namnamnam. Nu är vi hemma igen, mätta och glada. Jag vill ut i solen igen, väntar på att K. som precis vaknat ska vara redo för lite äventyr. Vi får se vad som ska ske. 





 







Small deeds done are better than great deeds planned. 
- Peter Marshall

lördag 24 mars 2012

Välkommen kära sol och värme!

Igår var en riktigt härlig dag. Jag bestämde mig tidigt för att den skulle bli grym och samtidigt spontan och jag lyckades!

Började med en vårpromenad och tänkte sen köra igenom musklerna lite på gymmet. där fick jag Spy-Fys träning av E. Det var länge sedan jag körde så hårt! Skööönt! Inatt och idag har jag haft skamligt ont i kroppen. Lite skönt men jag önskar jag kunde få lite massage. Träningspasset gick ut på att vi hade en kortlek med olika övningar för varje symbol och man skulle göra lika många som värdet på kortet, klädda kort var tio och ess var elva. jokrarna var värst; det innebar att vi skulle svinga kettlebells, 15 kg, femtio - japp, femtio - gånger. Tufft och skönt när man var klar, borde se till att köra det i en gång i veckan.


Sen åt jag lunch, var lite kreativ, kände att jag jagade ut det som fått mig att måla så dystert, och gick ner på stan en sväng, utan jacka och med uppkavlade ärmar. Så härligt! Köpte ett linne och en blus ganska billigt och fiint.När jag kom hem ringde I. och berättade att de hade fått ett brev hem där någon hade hittat Masse-katten. Det är nu 100 % säkert att han lever! Stark katt det där, leva i slottsskogen hela vintern. Vi gick ner till lekplatsen Plikta där han brukar hänga men vi såg honom inte, för många barn i vägen, så vi gick hem och lämnade buren, tög oss sen ner till stan där vi gick på After Work på Restaurang Vasastan med syster I, C. och M. Trevligt men alldeles för hög ljudnivå och maten kunde haft lite bättre standard. Kvällen fortsatte sen en stund hemma hos oss men tog slut ganska tidigt. Jag och hearti bestämde oss för att bädda ut soffan och lyfta in vår bäddmadrass på den så VIPS hade vi sleepover hoss oss själva. Skulle titta på film men innan tio minuter hade gått så hade båda nästan somnat så jag stängde av.


Idag är det molnigt men vi hade tänkt att ha picknick i solen. Typiskt. Enligt klart.se ska det börja spricka upp vid elva, jag håller tummarna för det.








A work of art is the unique result of a unique temperament. 
- Oscar Wilde 

fredag 23 mars 2012

Säg som tuppen sa:

Jag kommer ihåg en bild/tavla som pappa hade när vi var små. Det var en energisk tupp och denna text:


Säg till dig själv varje morgon:


Det här blir en fin dag!
Jag klarar av mer än jag tror!
Ingenting blir bättre för att man oroar sig!
Man kan aldrig göra mer än sitt bästa!
Alltid finns det något att glädja sig åt!
Jag känner mig i utmärkt form!
Idag skall jag göra någon glad!
Det är ingen idé att deppa!
Livet är härligt!






Jag tror på denna dag. Det är sol, vårdagjämningen är förbi och på söndag blir det sommartid!
Promenad i solen står på tur, sen städning och lite After-Tenta-Shopping som avrundas med en After Work med sis och hearti ikväll. Sen får vi som sagt se vart helgen tar vägen. Det blir en bra helg!

It is not work that kills men, it is worry. Work is healthy; you can hardly put more on a man than he can bear. But worry is rust upon the blade. It is not movement that destroys the machinery, but friction.
- Henry Ward Beecher


torsdag 22 mars 2012

Lång och spännande dag

Då var jag hemma igen efter ca åtta timmar på tåg och tre timmar i Stockholm. Det har varit en lång dag som ändå går att sammanfatta som bra tackvare mina fina kusiner. Intervjun gick också ganska bra känns det som men jag ska inte hoppas för mycket. 900 har sökt tjänsten, de ska anställa 35 och 28 är redan tillsatta... Jag var en av de sista de intervjuade så jag hoppas på att få svar innan nästa vecka är slut. Spännande.

Jag han precis köpa nya hörlurar och en Räk&Lax-sallad innan jag hoppade på tåget. Schyssta killar som jobbar på stationen i alla fall,snabba och hjälpsamma.


Tågresan hem var värre än ditresan. Tågen stannade på varenda liten station vi passerade och det gick galet segt. Åkte över Örebro och Västerås, kul med lite variation i alla fall.


När jag äntligen var framme på Göteborgsmarken så klättrade jag hem upp förberget på mina egna apostlahästar, kändes bra att få röra mig lite i alla fall. Pratade med mamma och pappa i telefonen, det var länge sen, drack en kopp varm mjölk och en skorpa, tittade på lite dokumentär och åt jordnötter med hearti. Har precis skickat in tentan och ska ta en dusch sen borde jag kunna somna som en stock om jag har räknat ut detta rätt.


Imorgon är det fredag. Har inga fasta planer för helgen men det finns en del alternativ. Jag är sugen på att köpa några fula tavlor på myrorna och måla om imorgon, sitta i solen och kladda lite. Skönt! Blev så ledsen över att jag var tvungen att sitta i tåget denna fina, varma, härliga vårdag. Hoppas, hoppas, hoppas att det blir fint, varmt och skönt i helgen!


Tänk att hörlurar kan betyda så mycket!
Billiga och GRÖNA --> stort plus


All things are difficult before they are easy 
- Thomas Fuller 

onsdag 21 mars 2012

Söndagsmys?

Då var det dagen innan tentainlämning och ännu mer: dagen innan arbetsintervju. Hoppas att allt går smärtfritt och att mina åtta timmar i tåget kommer att vara uthärdliga. Det bästa med resan är att jag förmodligen kommer hinna träffa mina fina kusiner! Även om bara för en liten stund så ger det verkligen guldkant på det hela. Nu får vi hålla tummarna för att jag får jobbet också så hinner vi ses ännu mer i sommar och jag kan känna mig lite mindre orolig för den närmsta framtiden.

Igår var jag på tårtbuffé med fina klasskamrater. Riktigt mysigt, det ingick  soppa, nybakat bröd av olika sorter och säkert åtta olika sorters tårta samt kaffe. Vi satt där i tre timmar och förkovrade oss i smarrigheter och samtal mellan himmel och hav. På kvällen gjorde jag ett test om vilket yrke som skulle passa mig, jag blev 47 % kreativ, 18 % driftig och 12 % solidarisk. Mina bland mina förslag på yrken som var väldigt många) fanns ARKITEKTYRKEN, 
ART DIRECTOR, CIVILINGENJÖR, COPYWRITER, DANSARE, DATAVETARE, DESIGNER, DRAMAPEDAGOG, FÖRLAGSREDAKTÖR, HEMSLÖJDSKONSULENT, HÖGSKOLEINGENJÖR, INDUSTRIDESIGNER, INFORMATÖR/KOMMUNIKATÖR, INREDNINGSARKITEKT, JOURNALIST och KOMMUNIKATIONSYRKEN... Det var ett ganska kul test, gör det du med: Här!

Idag har jag städat lite, läst lite Montaigne och gått ner till stan där jag mötte heatri för att köpa födelsedagspresent åt O. som fyllde år igår. Jag hade ju namnsdag också och eftersom O. ligger inne som försöksperson så fick jag äta tårta för oss båda.


Nu har jag söndagssteken inne i ugnen eftersom jag tinade det till i söndags men hearti mådde dåligt. Nu är vi båda friska och ska har lite myskväll som uppladdning för morgondagen. Jag har gjort ugnsrostade grönsaker och har årecis slängt in några tomater i ugnen också.








Even if you fall on your face, you're still moving forward. 
- Victor Kiam 

måndag 19 mars 2012

Önskan, hopp och tvivel, sånt som stör

Önskar att jag bara kunde ha sommarlov i sommar. Hinna hälsa på släkt i skärgår'n, Holland och heartis i Finland. Hinna sola, bada och hinna läsa med nöje. Fota, grilla, måla och picknicka med sång, bad och gitarr.

Önskar jag fick vara kreativ och aktiv hela dagarna, slippa tänka på framtiden och göra "strategiska" val... Får jag jobbet som jag ska på intervju för på torsdag så kommer jag visserligen hinna träffa mina underbara kusiner i Stockholm vilket betyder massor men jag önskar att jag inte skulle vara tvungen till att jobba "minst åtta veckor"... Önskar att det skulle räcka med tre eller fyra.


Jag skulle så gärna också vilja vandra i fjäll, backpacka och se mig om. Vara spontan, träffa nya människor, dansa, bada och åka vattenskidor.


Vad är smartast? Leva för stunden eller för framtiden? Jobbar jag inte i sommar kommer en hel del avmina sparpengar rinna mig mellan fingrarna, något som kommer ta ett tag att bygga upp igen. Jag kommer inte heller få denna arbetsgivare i mina meriter heller vilket kan vara en ganska stor förlust. Men hur ska jag kunna veta om det jag kommer få vara med om ifall jag inte jobbar kan väga upp för denna merit? Hur ska jag kunna veta om jag mår bättre om jag får vara spontan och äventyrlig än  om jag får jobba med detta i sommar?


Jag vet ju inte ens om jag kommer få jobbet men vad gör jag om jag får det? Om jag inte får det? Det är nog bara jag som kan bestämma men hur ska detta gå till? 


Jag hoppas på att allt löser sig och jag får en underbar sommar. Hoppas även att framtiden har en plan åt mig och att jag kommer få göra något jag trivs med, umgås med människor jag trivs med, på ett sätt jag trivs med och att jag får må bra. En fråga som ganska ofta dyker upp i mitt huvud är varför får "dem" men inte jag? Jag vill också få vara kreativ och "leka" mig igenom min utbildning. Känns just nu som jag sitter på någon "messias-post" utsedd till att rädda världen. Jag kommer alltid vilja främja en global hållbar (rättvis) utveckling men om jag aktivt kommer arbeta i en organisation eller liknande med detta det måste jag tyvärr tvivla på. Just nu ser jag inte den möjligheten som ett vidare bra alternativ men får jag chansen och det visar sig vara bra människor, en bra atmosfär och ge mig bra möjligheter för mig att leva ett liv jag vill då gör jag det. Men jag önskar att jag fick leka och äventyra lite mer. Saknar "överlevnadsläger", att vanda och klättra. Saknar att sy och måla. Saknar att resa, uppleva nya saker och träffa nya människor.


Vem sa att människan var smart? ...säger jag och tar en bit till av kakan vi bakade igår (inte smart).


Ibland kan jag önska att jag vore ett djur istället, ett djur som bara lever efter mina instinkter och njuter av livet som det är eftersom det inte direkt finns något annat att välja på. Detta är något som Montaigne också funderade på då ville underorda människorna djuren eftersom människan hade denna fantasi och dessa bråkiga tankar vilka ger honom de så kärt omtalade möjligheterna att skilja på/tänka kring vad som är, vad som inte är, vad han vill, det falska och det sanna. Enligt Montaigne är dessa färdigheter enbart den huvudsakliga källan till det onda som förtrycker honom: synd, sjukdom, obeslutsamhet, förvirring, förtvivlan.


Som sagt; jag hoppas att allt ordnar sig, jag vet att jag överlever, jag önskar få njuta, skratta och le.


Nu ska jag ta en promenad i solen  så känns det nog lite lättare sen.







It is the mind that maketh good or ill, That maketh wretch or happy, rich or poor
- Michel de Montaigne

Kladdigt och klart

Söndagsfikat blev riktigt kladdigt, segt, sött och smarrigt, vad mer kan man önska sig? Kallar det Superduper Caramel/peanut Slice, innehöll kondenserad mjölk, råsocker sirap, mjöl, smör, choklad och lite improviserade jordnötter. Tyvärr fick jag undertiden hem en sjuk pöjk som mer eller mindre sov hela eftermiddagen och kvällen, det blev ingen söndagsstek och jag mådde ärligt talat också lite illa efter överkonsumtion av namnam.

Efter lite "riktig" mat blev min mage dock lite mer i balans, vi gick ut och tog lite frisk luft nere vid kyrkan och tittade på dokumentäravsnittet om Montaigne igen innan vi gick och la oss.


Hearti gav skolan en chans imorse men jag fick hem honom igen för knappt en timme sen, stackan. Nu läser han den feta boken och jag har precis blivit färdig med tentan... tror jag.... och håller på att vänta på att mina fyra tvättar tvätt ska torka.


Solen skiner och jag hoppas på en promenad efter lunch.


Superduper Caramel/peanut Slice

Folly never thinks it has enough, even when it obtains what it desires, but wisdom is happy with what is to hand and is never vexed with itself 
- Cicero


söndag 18 mars 2012

Cake and Coke

St Patricks day är då över. Jag tycker faktiskt att det är lite larvigt att det blivit en grej här eftersom väldigt många inte ens vet vad det är man firar men kanske en ursäkt till att fira lite extra? I brist av egen fantasi?

Jag hade i alla fall väldigt trevligt. Åt god mat med syster och tittade på film här hemma med henne och R. Drack Cola som Guiness-substitut och åt budapeststubbe - länge sedan, älskade tårta var har du varit? Nostaslgi... Filmen var Patch Adams en riktigt bra 90-talsfilm! Feel good! Sen blev det lite gladiatorerna och ännu mer film med Bröllopsfotografen, så fin!


Idag har jag tagit en promenix, varit på gymmet och handlat. Skulle laga supermiddag åt hearti men tydligen mådde han inte så bra och precis när jag tänkte fixa steken så rekommenderade han mig att inte laga någon "värstingmat"... suck...


I. kommer snart hit igen, vi ska baka lite söndagsfika och fixa varandras dreads, gött att man kan hjälpa varandra!





Syskonkärlek
 


Disappointment to a noble soul is what cold water is to burning metal; it strengthens, tempers, intensifies, but never destroys it

- Eliza Tabor

lördag 17 mars 2012

Bluff

Igår åkte hearti som sagt till skogen igen. Vi fick det damsuget innan han åkte och det blev lyckad middag med fetafylld aubergin med stekta champinjoner och hot salsa till i torsdags. Efter att ha sagt hejdå till ponken vid tåget åkte jag hem för att finslipa tentan lite och äta lunch sen blev det promenad och en stund på gymmet. Jag har verkligen effektiviserat mitt gympass då jag var klar på en halvtimme, skönt eftersom jag ändå får belsata hela kroppen. Tyvärr blev det lite kortare igår då en viss snubbe tog ena maskinen framför näsan på mig fast han, nästan hel säkert, visste att jag hade den... blev sur och gick.

Kom hem och duschade åt lite och fixade för kvällens kalas. Hade bjudit till "öppet hus" då jag inte hade någon inspiration eller blivit medbjuden någon stans men ändå hade lust att vara social. Tyvärr var det inte så många som dök upp. Det var min kära syster I. som kom, inte så bara det för vi hade en riktigt trevlig kväll. Innan jag kröp ner så läste jag fem sidor i introduktionen till Montagnes Essays jag är taggad på att få att läsa vad han har att säga. Jag tror han är min nya idol.


Idag är det St Patricks Day så det får bli grönt för hela slanten. Det blir att umgås lite med Montaigne och ikväll bär det nog av till M. i Hjällbo och kanske får man ta sig en dans på Sticky. Har dock varit lite fram och tillbaka med planerna så det kan bli något helt annat också.






Let us not be ashamed to speak what we shame not to think
- Michel de Montaigne





torsdag 15 mars 2012

I just say it: -SchPanNG!

Lättnadens suck.

Känslan när man fått tentan får tre och en halv timma sedan och redan känner att man är en god bit på väg. Jag vet vart jag ska och har skrivit hela grunden. Vet att alla i klassen kommer hata mig för att jag skriver detta men jag har inte tvingat någon att läsa. 1369 ord rent material, uppgiften ska vara på mellan 1500 och 2000.Ärligt talat måste jag säga att det var med en viss förvirring jag lämnade föreläsningssalen men när jag satt mig, ätit upp mitt mellis och sörplat i mig kaffet kom det till mig. Skönt att ha gjort ett bra grundarbete att luta sig tillbaka på, det blir plus i utvärderingen för kursen, hoppas man inte kan åka dit för plagiat av sin egen hemuppgift. Nu ska bara dras några fler paralleller och teorier för att få lite mer kött på benen men som sagt: Det känns gött!


Eftersom jag har tills på onsdag (egentligen torsdag 23.59) på mig så stänger jag "burken nu" och går upp och ser vad de har för sig på "övervåningen". Hearti åker till skogen i helgen så det lämnar ju ganska mycket tid för mig att göra vad jag "borde". En sak är dock säkert; jag tänker inte städa själv igen!
...Kommer förmodligen sluta med att jag gör det i alla fall, typiskt mig.


Gick förresten förbi affärn' och köpte några auberginer och fetaost så här ska bli kalas!


Sun is shining in my mind

Do not anticipate trouble, or worry about what may never happen. Keep in the sunlight.
- Benjamin Franklin

Dreaming

Urs, igår var verkligen ingen bra dag, igen. Började bra med 1,5 timmes solskenspromenad och ett gympass men efter lunch var jag helt "avstängd", visste inte vad jag skulle ta mig till och orkade inte göra någonting blir inte heller bättre av vetskapen om att jag har något fel i foten. Vill ha äventyr! Känner mig fast och lost.

Gick ner och la mig en timme uppe på berget vid kyrkan, kände mig som en ödla som lapar vårsol. Gick sedan hem för att få tiden att gå framför datorn - hemskt - och bakade kladdkaka, bra för en kort stund. Ville utnyttja tiden till något bra, ex. åka till saltholmen, men eftersom jag inte hade någon att dela varken utflykt eller dötid med så blev det bara att jag satt hemma och tyckte synd om mig själv och drömde mig bort. Saknar Nya Zeeland och mitt (nästan) bekymmerslösa liv där... Vill resa Asien-runt, klättra och dyka.


Lägger upp den långa varianten av vår Rom-film nu, har inte blivit av att klippa ihop den till standardformat än. Varsågoda, de som orkar och vill se.


Idag får vi ut tentan, dumt att vi får den så sent (vid 15-tiden) och jag ska till universitetet för utvärdering av kursen samt info om tentan mellan 13-15. Innan dess tänker jag ta min promenad, hoppas inte att det börjar regna, det ser mörkt ut. Ska nog gå förbi Hemköp på vägen hem och unna mig något roligt att laga till kvällen. 




Önskar att det var en klätterklippa
...och inte en närbild




The worst loneliness is to not be comfortable with yourself.
- Mark Twain

onsdag 14 mars 2012

Bistånd

Angående biståndsdebatten på SVT i morse kan jag säga att jag tror att mycket fortfarande behöver göras och att vi kan hjälpa till i utvecklingsarbetet men att detta måste göras på rätt sätt. Visst, det är svårt att veta vad som är rätt men min första tanke är utbildning och sjukvård. Lär människor hur man odlar olika grödor samtidigt, vaccinera barn och vuxna, borra brunnar, och ge kvinnor hjälp med säkra aborter och förlossning. UNICEF skriver så här:

     
Varje dag dör 21 000 barn under fem år. 40 procent dör redan under sin första månad i livet. De flesta dör av sjukdomar som går att förebygga, som mässling, polio, lunginflammation, diarré och malaria. Undernäring och brist på rent vatten och sanitet bidrar till mer än hälften av dödsfallen. Vi kämpar för att stoppa den här tragedin och se till att alla barn får kärleksfull omsorg, rent vatten, bra hygien, näringsriktig mat och hälsovård så att de får möjlighet att överleva, växa upp och utveckla sina fysiska och psykiska färdigheter.

De allra första åren i livet är helt avgörande för ett barns framtid – och för byns, stadens, landets och hela världens framtid. Från födseln och fram till tre års ålder pågår den viktigaste fasen i hjärnans utveckling. Den som under den här tiden får kärleksfull omsorg, rent vatten, bra hygien, näringsriktig mat och hälsovård har större chans att överleva, växa upp och utveckla sina fysiska och psykiska färdigheter. En bra start i livet lägger grunden för barnets framgångar i skolan och för livslång hälsa och välbefinnande. Därför är en investering i de här tidiga åren den bästa garantin för att uppnå en hållbar ekonomi och samhällsutveckling. Ändå saknar alldeles för många barn i världen denna grundtrygghet – främst på grund av fattigdom och okunskap.


De flesta barn som dör innan de fyllt fem år dör av sjukdomar som går att förebygga, som mässling, polio, lunginflammation, diarré och malaria. Undernäring och brist på rent vatten och sanitet bidrar till mer än hälften av dödsfallen. Många barn dör på grund av hiv och aids, eller krig och konflikter. Samtidigt dör varje år en halv miljon kvinnor i samband med sin graviditet, de flesta under förlossningen eller under de närmsta dagarna efter förlossningen.


Under 2010 dog nära 7,6 miljoner barn innan de hann fylla fem år. Det betyder att 21 000 barn under fem år dör varje dag. 40 procent dör redan under sin första månad i livet och 70 procent under sitt första levnadsår. Den här tragedin brukar benämnas "den tysta katastrofen" eftersom den sällan uppmärksammas annat än som statistik i rapporter.


Den högsta barnadödligheten har länderna i Afrika söder om Sahara där ett av åtta barn dör innan de fyller fem. Barnadödligheten är där nästan 20 gånger högre än i den rikare delen av världen där genomsnittet ligger på ett av 167 barn. Exempel: Ett barn som föds i Angola löper 73 gånger högre risk att dö under sina första fem år jämfört med ett barn som föds i Sverige. Sydasien har den näst högsta andelen – där dör ett av 14 barn innan de fyller fem. Barnadödligheten är i stor utsträckning koncentrerad till några få länder. Omkring hälften av alla dödsfall inträffade i fem länder: Indien, Nigeria  Demokratiska republiken Kongo, Pakistan och Kina.


Näringsbrist är det enskilt största hotet mot barns överlevnad och utveckling. Undernäring bidrar nämligen till nära hälften av dödsfallen bland världens barn. I motsats till nyhetsbilderna av svältande barn är undernäring i regel osynlig. Tre fjärdedelar av de barn som riskerar att dö i näringsbrist lider av mildare former av undernäring och visar därför inga yttre tecken på svält. De livshotande skadorna drabbar insidan av kroppen, framför allt hjärnan.


Idag lever runt 884 miljoner människor utan tillgång till rent vatten och alldeles för liten kunskap om hygien. Det är barnen som drabbas värst när vatten och hygien tryter. Varje dag dör 5000 barn på grund av smutsigt vatten och dålig sanitet. De flesta av de sjukdomar som härjar i utvecklingsländerna har samband med vatten. Av förorenat vatten kan man till exempel få diarréer, kolera, tyfus, dysenteri, gulsot, hudsjukdomar, ögonsjukdomar, inälvsmaskar och parasiter.

1,7 miljoner barn dör av luftvägsinfektioner, framförallt lunginflammation, varje år. Malaria, ensamt eller i kombination med andra sjukdomar, tar livet av ytterligare 700 000 barn per år.
Många barn dör av sjukdomar som hade kunnat förebyggas med rätt vaccin – till exempel mässling, kikhosta, stelkramp, polio, tuberkulos och difteri.

Ett barns liv börjar redan innan födseln. Näringsbrist och dålig hälsa hos modern kan leda till för låg födelsevikt hos barnet, vilket innebär större risk för utvecklingsstörning, näringsproblem och död.

Om mamman är sjuk ökar också risken för att hon själv kan skadas eller dö på grund av komplikationer under graviditeten eller vid förlossningen. Flera hundra tusen kvinnor dör varje år av dessa orsaker. 99 procent av dem lever i utvecklingsländer.

I industriländerna är risken för en kvinna att dö på grund av graviditet eller förlossning i genomsnitt 1 på 8 000. I Niger är risken 1 på 7, vilket är högst i världen, i Afghanistan och Sierra Leone är risken 1 på 8. För utvecklingsländerna i genomsnitt ligger siffran på 1 på 76.


300 miljoner kvinnor (eller en fjärdedel av kvinnorna i utvecklingsländerna) lider av allvarliga skador, infektioner eller handikapp som de drabbats av under graviditet och förlossning. Orsaken till utvecklingsländernas höga mödradödlighet är dock inte bara dålig hälsovård, utan också fattigdom, analfabetism och könsdiskriminering.


Att inte uteslutande amma sitt barn under de första sex månaderna och istället ge barnet bröstmjölksersättning kan vara både dyrt och farligt. Bröstmjölksersättning som substitut till amning är särskilt farligt i områden där risken för infektioner är stor eller där det är svårt att få tag på rent vatten. Studier visar att ett barn som är uppfött på bröstmjölksersättning löper en 25 gånger större risk att dö av diarré och en fyra gånger större risk att dö av lunginflammation. Av alla barn i utvecklingsländerna är det endast 37 procent som uteslutande ammas under sina första sex månader i livet.


Att se till att alla barn får en bra start i livet är grundläggande för hela UNICEFs verksamhet. Vi har valt att ta ett helhetsgrepp på de problem som påverkar de allra känsligaste och mest livsavgörande åren i ett barns liv. Vi ser alltid till hela barnet och alla dess behov. Därför arbetar vi för att förbättra tillgången till näring, hälsa, rent vatten och hygien, omvårdnad och trygghet – främst för barnen, men också för deras mammor och byar. Att se till att barn och kvinnor får rätt näring och grundläggande sjukvård genom hela livet, även under graviditet och förlossning är fokus för vår helhetssyn. En anledning till detta är att friska kvinnor i regel föder friska barn. Arbetet inom alla dessa områden måste integreras för att vi ska nå bästa möjliga resultat. Därför arbetar vi alltid i nära samarbete med regeringar, lokala politiker och andra organisationer.


Medan orsakerna till att så många små barn dör kan vara komplicerade, är lösningarna på problemen ibland både enkla och billiga. Med hjälp av rent vatten, näringstillskott, god hygien och barn- och mödrahälsovård skulle många barn kunna räddas till livet. Det handlar också mycket om att sprida rätt information.


Enkel behandling mot diarré: Många föräldrar vet inte hur de ska rädda sitt sjuka barn. Enbart vatten hjälper inte det barn som på grund av diarré hotas av uttorkning – kroppen kan inte behålla vätskan. Men vatten som blandats med rätt proportioner socker och salt kan kroppen ta till sig. Inom några timmar kan den lösningen rädda ett döende barn tillbaka till livet. Genom att lära föräldrar den enkla behandlingen med vätskeersättning, kan man rädda miljoner barn från att dö.


Alla kvinnor bör amma: Bröstmjölk är den viktigaste näringskällan för riktigt små barn. En sådan enkel åtgärd som att få mammor att uteslutande amma och inte använda bröstmjölksersättning, skulle rädda upp till 1, 3 miljoner barn från att dö av undernäring varje år. Att amma hjälper även modern att fortare återhämta sig efter förlossningen. 


Vitamin A: Att ge barn tillskott av A-vitamin skulle minska barnadödligheten med 23 procent i områden där barndödligheten är stor och dessutom minska risken för att barnen blir blinda.


Bättre hygien: Rent vatten och sterila instrument vid förlossningar samt vaccinationer skulle rädda ytterligare 3, 5 miljoner barn årligen.


Födelseregistrering: Hälften av alla barn som föds i utvecklingsländerna registreras inte vid födseln och kan därmed inte kräva sin rätt till hälsovård och utbildning. Att födelseregistreringen fungerar överallt i världen är oerhört viktigt för att alla barn ska få tillgång till sina grundläggande rättigheter.


Vad gör UNICEF?

Vi arbetar främst förebyggande med att ge stöd och kunskap till samhällen och familjer.

Vi bidrar med ekonomiska resurser för att utveckla mödra- och barnhälsovården i utvecklingsländerna, samt för att barnen ska få närings- och kosttillskott. Vårt mål är att minska antalet barn som lider av undernäring med hälften.


En viktig uppgift är att informera föräldrar om vikten av födelseregistrering för att ge barnet rätt till en identitet och tillgång till sociala tjänster som t ex sjukvård. Vi hjälper till med viktkontroller och ger information till mödrarna om vikten av att regelbundet låta väga sina barn. Vi ser också till att ge små barn vitamin A-tillskott för att förhindra blindhet.


Vi stöjer även olika amningsprojekt runt om i världen, där nyblivna mammor får lära sig betydelsen av att amma sina nyfödda barn under deras första levnadsmånader.


Vi arbetar i ett 90-tal länder med projekt som rör vatten och hygien. Vår målsättning är att alla barn i framtiden ska ha tillgång till rent vatten och fungerande sanitära anläggningar. Konkret innebär det att UNICEF hjälper till att borra brunnar, installera pumpar och toaletter och utveckla billiga metoder för vatteninsamling och vattenrening. Vi utbildar också hälsopersonal och sprider information om hygien och vattenhantering.


Vi producerar och distribuerar påsar med vätskeersättning till över 60 utvecklingsländer. En påse vätskeersättning kostar mindre än en krona och kan rädda livet på ett barn som riskerar att dö av uttorkning.


Vi har, sedan mitten av 1980-talet, framgångsrikt drivit vaccinationskampanjer tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO), regeringar och enskilda organisationer. Målet är att alla barn i framtiden ska ha ett fullgott skydd mot de sex vanligaste dödliga barnsjukdomarna: difteri, mässling, kikhosta, polio, stelkramp och tuberkulos.


SÅ HÄR SÄGER BARNKONVENTIONEN:

2    Alla barn har samma rättigheter och lika värde. Ingen får diskrimineras.

6    Alla barn har rätt att överleva och utvecklas.
24  Varje barn har rätt att åtnjuta bästa uppnåeliga hälsa och rätt till sjukvård.
      Traditionella sedvänjor som är skadliga för barns hälsa ska avskaffas.



    Personligen måste jag säga att jag tror på UNICEF:s koncept och tycker att fler borde stödja UNICEF i deras arbete för barns rättigheter och framtiden för många generationer fram över, gärna genom att bli världsförälder. Det är trots allt de barn som växer upp nu som ska driva utvecklingen vidare och det lilla vi hinner göra under vår livstid är en bra början för att barn och vuxna ska få leva i ett allt mer jämställt och drägligt liv fram över.


Ytterligare ett sätt att bedriva bistånd på är, som sagt, att satsa på utbildning - inte endast utbildning för barn utan även för vuxna. I vårt FN-förbund, Göteborg, driver vi ett projekt i Nyatoto (Kenya). Projektets syftet är att öka kunskapen bland de mest utsatta och fattigaste i hållbart-, ekologiskt- och effektvit jordbruk, vattenhantering, demokrati, mänskliga rättigheter och HIV/AIDS. Detta görs genom att lokalbefolkningen får gå på kurser, kurserna hålls av människor i området med denna expertis. Läs mer här.


Efter gårdagens Korrespondenterna, som tydligt visade olika former av barnslaveri som pågår på vår jord, så gjordes det än en gång tydligt att det finns fruktansvärt många människor i världen som gör allt för att själva få det lite bättre på andras bekostnad. Att bara skicka pengar är inte en säker utväg med tanke på korruption och bristande kunskap och engagemang. Vi måste även lära oss från kolonialismens misstag och våra egna misstag. Vår värld har förändrats och vi måste agera utefter hur världen ser ut idag. För en bättre framtid.



UNICEF/Giacomo Pirozzi 

Find the seed at the bottom of your heart and bring forth a flower.

- Shigenori Kameoka




tisdag 13 mars 2012

City Lights och varm mjölk

Det blev inte gymmet men efter att ha tittat på The Sitter, ätit middag samt varit nere vid kyrkan och filosiferat lite känns det bättre. Sträcka på benen och andas frisk luft. Kom hem och värmde lite mjölk i min älskade kossamugg och hoppas nu på att få en god natts sömn efter att ha tittat på kvällens Korrespondenterna om barnslavar... Det där lät inget bra, menar inte så men jag tror att programmet kan vara väldigt intressant även om jag redan vet vad som pågår...




Our fears are more numerous than our dangers, and we suffer more in our imagination than in reality.
- Seneca

Pop

Jag vet inte... Solen skiner det är super-härligt väder och jag vill bara vara ute. Tog en omväg hem genom slottskogen, mysigt att gå förbi sälarna, och tog sedan en liten promenad för att panta burkar och hämta ut mina Cloetta Pops Crunchy som jag blivit utsedd till testpilot för. Jag förberedde mig för en utflykt men det blev aldrig så. Satt istället hemma och tillade på hus som är till salu, helt galet vilka lyor det finns där ute! Hur som helst så satt vi hemma och testade godbitarna.

Enligt mig var det ingen riktig smaksensation, det var gott att styckbiten var relativt hård och solid och när jag upptäckte kärnan i puffarna så blev de också mycket roligare. Även då jag egentligen är mer för mörk choklad så tömde vi påsen så vi får väl se det som ett gott betyg. De är marknadsförda som: 


lättsaltade rispuffar täckta i rejält med mjölkchoklad, och [...] ett nytt och spännande tillskott i godishyllan. Nyheten passar perfekt som mellanmål, på jobbet, eller när du är på språng. Pops Crunchy finns även i form av spröda, lättsaltade och chokladdragérade puffar i påse.

Jag saknade dock saltsensationen, mest i styckbiten, men som sagt gick det ner i alla fall. Tror dock inte att det är något jag kommer köpa i framtiden.

M. och E. var ju här igår kväll. det var mycket trevligt. Vi tittade på en fruktansvärd film,
The Woman, och stackars E. var tvungen att åka hem i mörkret innan hon sett slutet. Sen blev det musik för hela slanten. M. och hearti spelade och alla sjöng. Mysigt! Något som borde göras mycket oftare.

På torsdag får vi ut tentan, hade sista föreläsningen idag. Jag hoppas att det kommer gå bra. på något sätt brukar jag i alla fall ha något att komma med strax innan inlämningen så jag hoppas det blir så denna gång med. på inlämningsdagen blir det stockholm och intervju. Lite nervös är jag allt.

Den lilla nervösa känslan blandar sig med en viss oro för vart jag ska ta vägen om jag inte får jobbet. Känns inte som att jag har någon hundra-procentig plan B men visst finns det alternativ och jag är säker på att jag kommer överleva sommaren i alla fall.

Oroskänslan, tillsammans med det nervösa, blandar sig också med stressen över att sitta här inne (som jag skrev om igår)... Jag vaknade med ont i foten, ett problem som kommit och gått under de senaste två veckorna, har dock aldrig känt det utan att jag varit på språng. Funderar nu på om jag ska ta mig ner till gymmet eller inte, har max två timmar på att bestämma mig, förmodligen blir det inte så eftersom jag inte verkar vilja. Jag vet inte varför det känns så men jag vet att det skulle vara skönt att ha varit där. Jag hoppas att det bara är en fas.

Tänkte måla lite för hearti har hittat våra färger men vi har visst inget att måla på... Suck...












Otroligt duktig och söt tjej!


We do not grow absolutely, chronologically. We grow sometimes in one dimension, and not in another; unevenly. We grow partially. We are relative. We are mature in one realm, childish in another. The past, present, and future mingle and pull us backward, forward, or fix us in the present. We are made up of layers, cells, constellations.
- Anais Nin


måndag 12 mars 2012

Paniiik (?!)

Jag vet inte varför och det är inte bra men både igår och idag har jag fått panik-känslor när jag suttit hemma i soffan. Känner mig instängd, rastlös och stressad. Som om jag borde göra någonting och jag vet inte detta någonting är för något... Okej, gårdagens promenad var inte jättelång och idag blev inte mina träningsplaner riktigt som de skulle men jag var i alla fall ute i 50 minuter. Tog sedan en till liten promenad till ett berg där jag nästan läste klart allt tills imorgon (det sista tar jag imorgon bitti). Hearti hade kommit hem ifrån skolan så vi packade kaffetermos och filt. Det har varit riktigt skönt väder och jag har sett några lysande gula krokusar i rabatten också!

Snart kommer M. och E., brödet håller på att jäsa och jag vet inte vad jag ska ta vägen... hmm... andas in andas ut, det blir bra.







Make it a rule of life never to regret and never to look back. Regret is an appalling waste of energy; you can't build on it; it's only for wallowing in.
- Katherine Mansfield

söndag 11 mars 2012

Söt smak av vår

I fredags kom som sagt I. och A. vi hade en trevlig kväll och tog en vårpromenad ner på stan igår. Efter vår pannkakslunch gick jag och I. ut i Slottsskogen och hälsade på djuren sedan börjades det förberedas lite för kvällen. I. och A. stannade hemma och tittade på melodifestivalen medan jag och hearti åkte på kalas på Hisingen, det var M. - som var hemma från Köpanhamn - och O. - som ska in 3 veckor på ett "försökspersonsuppdrag"-som firades. En mycket trevlig kväll som fortsatte på Sticky där jag för en gångs skull dansade järnet och hade jättekul. Det var så länge sedan jag var ute och dansade så mycket och som jag har saknat det! Jag vet inte varför men det brukar inte längre bli någon dans, jag hoppas att det är en trend som snart kommer gå över.

Idag har vi tagit det väldigt lugnt, så som man tydligen bör på söndagar, vi har tittat på tv, och tog en liten promenad hem när vi lämnat I. och A. på tåget. Jag fick då också säsongens första  glass 


En väldigt kul nyhet är att jag har blivit kallad till intervju i Stockholm för ett sommarjobb. Jag hoppas att jag får jobbet och att det löser sig med boende. Jag tror att jag kan få en väldigt mysig sommar då och att jag tror att jobbet kommer kännas väldigt bra även fast jag just nu lever i någon slags "sommarångest" eftersom allt känns så osäkert och jag inte har en konkret plan än. Jag försöker intala mig att det kommer ordna sig och bli jättebra till sist men jag kan inte låta bli att ha ett litet bi i magen...



Söt tjej

Kvällens danskillar

och danstjejer

Smak av sol och värme


Just don't give up trying to do what you really want to do. Where there's love and inspiration, I don't think you can go wrong.
- Ella Fitzgerald